Вечір
напередодні Різдва - Святвечір, припадає
на останній день різдвяного посту.
Свята Вечеря - спільна вечеря всього
роду (приходять навіть душі помелих родичів) - всі у цей вечір
збираються разом.
Страви до столу повинні бути
пісними. На столі має бути 12 пісних страв, на честь
12-ти апостолів - учнів Христа. Традіцтонно це кутя, борщ, гриби,
пироги з
квасолею та капустою, картопля, узвар ... Скоромні
продукти - тобто м'ясо, рибу, яйця, молоко, сир,
масло,
дозволено вживати з настанням Різдва.
У
різних регіонах України здавна існували свої звичаї
святкування, але всюди з появою на небосхилі першої вечірньої зорі,
всією сім'єю сідали за святковий стіл.
В Україні досі існує традиція колядування, коли діти
(і не тільки) ходять по домівках, співають різдвяні пісні-колядки,
бажаючи господарям
благополуччя. А господарі, в свою чергу, дякують колядникам дарунками,
солодощами і
монетками, які, за повір'ям, приносять удачу на весь рік. Слухаємо
колядки
... «Добрий
вечір, пане господарю»
Сієм,
вієм, посіваєм, З
Новим
роком вас вітаєм! На
щастя,
на здоров’я, на Новий
рік, Щоб
вам
вродило краще, ніж торік! Коноплі
під стелю, а льон до
коліна,
Щоб вам, господарі,
голова не
боліла! Будьте
здорові з Новим роком та
з Василем! Дай,
Боже!
В Києві ще зберіглися осередки традиційної пісенної спадщини.
Різдвяний концерт народного хору
"Синевір" Солом'янського району міста Києва.
Січень 2020 року.